Skip to content

SOBRE LISE

lise-meitner-home

Els inicis a Viena

Lise va náixer el 7 de novembre de 1878 a Viena, en el si d’una família burgesa d’origen jueu. El seu pare, Philipp Meitner, era advocat i mestre d’escacs. La seua mare, Hedwig Skovran, era una talentosa música aficionada. A l’igual que totes les xiquetes austríaques de l’època, l’educació formal de Lise va acabar als 14 anys. Aleshores va ser quan el seu pare li va recomanar estudiar francès per assegurar el seu futur.

Quan va acabar aquests estudis, Lise va poder dedicar-se al que de veritat l’apassionava, les ciències. Va aconseguir matricular-se en la Universitat de Viena en octubre de 1901. Tenia 22 anys i va decidir especialitzar-se en física. Cinc anys després, es va convertir en la segona dona doctora de la Universitat de Viena.

Trencant sostres de vidre a Berlín

En 1907 Lise es va traslladar a Berlín, convençuda que a Viena no podria llaurar-se una carrera científica. Allí va conèixer a el jove químic Otto Hahn, amb qui va decidir associar-se per aprofundir en els estudis de la radioactivitat. Una unió molt avantatjosa, ja que Otto havia estudiat radioactivitat amb Rutherford, era jove i accessible i no l’importava treballar amb dones.

 

La col·laboració entre Otto i Lise va resultar molt fructífera. Junts descobriren un nou element químic, el protactini. Gràcies a aquesta fita, Lise va poder avançar en la seua carrera, convertint-se en directora de Departament de Física de l’Institut Kàiser Guillem, professora titular de la Universitat de Berlín i, finalment, primera catedràtica de física d’Alemanya.

De l'urani a la taula periòdica​

Amb l’arribada d’Adolf Hitler al poder, la vida de Lise es va complicar i en 1938, amb 60 anys, es va veure obligada a fugir d’Alemanya. Just enmig d’una investigació que canviaria el destí de la humanitat… La que va portar a descobrir la fissió de l’urani!

Tot i que el paper de Lise va ser crucial en els experiments, només Otto va rebre el Premi Nobel pel descobriment de la fissió nuclear. Lise va ser nominada en 48 ocasions a el Premi Nobel, però mai el va rebre. No obstant això, la història li ha reservat un lloc molt més privilegiat: és l’única científica que nomena en solitari un element de la taula periòdica, el meitneri.

time line

1878
1907
1938
1944
1945
1968

Infància i estudis a Viena

Lise naix a Viena el 7 de novembre de 1878. L'educació que rep per part de la seua família li permet arribar a la Universitat i estudiar física. Es convertirà en la segona dona doctora de la Universitat de Viena el 1906.

De Viena a Berlín

Després de ser rebutjada com a estudiant de laboratori Curie, Lise part per a Berlín disposada a aprofundir els seus coneixements en el camp de la radioactivitat. Allà coneix al seu gran amic i col·lega Otto Hahn.

El descobriment de la fissió

Després de molts anys d'estreta col·laboració, Lise i Otto culminen les seues carreres amb el descobriment de la fissió nuclear. La situació no és fàcil, Lise acaba d'exiliar-se a Suècia fugint de l'Alemanya nazi.

El Premi Nobel

Otto rep el Premi Nobel de Química. Lise no. La justificació del comitè: ella no estava a Berlín quan Hahn i Strassmann van realitzar els experiments. La realitat: Lise va ser la líder intel·lectual del grup de recerca des de que el va formar en 1934.

La bomba atòmica

El 6 d'agost de 1945, Estats Units llança la primera bomba atòmica sobre Hiroshima. Lise, de vacances al camp, s'assabenta un dia després. Atordida, passeja sola durant cinc hores. És l'única científica que va rebutjar participar en el projecte Manhattan.

Els seus últims anys

Lise Meitner mor a Cambridge el 27 d'octubre de 1968. La seaa tomba es troba en un xicotet poble de Hampshire anomenat Bramley. En la seua làpida es pot llegir "Lise Meitner: una física que mai va perdre la seua humanitat"

Galeria