Skip to content
DSC_1091

L'IFIC celebra el primer lliurament de premis del concurs Express-Arte ConCiencia

L’IFIC va acollir el passat 23 de setembre la gala de lliurament de premis de la I edició del concurs Express-Arte ConCiencia, que va tenir lloc al Parc Científic de la Universitat de València. A més a més, la gala es va emetre en streaming per a tot el territori espanyol.

Aconseguir la fusió entre ciència, arts i humanitats, o la creació d’una tercera cultura que exercisca d’element integrador entre elles, és un dels motors que han impulsat a l’Institut de Física Corpuscular (IFIC) a llançar aquest concurs dirigit a alumnat de secundària i de cicles formatius amb el suport de la Fundació General CSIC. L’altre és donar a conèixer a investigadores pioneres silenciades per la història de la ciència amb un doble objectiu: aconseguir una societat més justa, en la qual el paper essencial de la dona en el desenvolupament científic siga reconegut, i ajudar a fomentar vocacions científiques en les futures generacions. Els equips concursants, integrats per alumnat i professorat, havien de realitzar un treball artístic en vídeo, imatge o text amb un format “exprés”. En la seua primera edició, el concurs s’ha centrat en les pioneres de la Física Nuclear, la Física de Partícules i l’Astrofísica.

De les quasi 80 obres presentades per centres educatius de tota la geografia espanyola, tres van ser les escollides pel jurat del concurs: una composició en pintura sobre Leone Woods, realitzada per Alicia Rodríguez Gumiel i Jorge Caballo González, de l’IES Isaac Peral en Torrejón de Ardoz (Madrid); un text compost per un relat, una poesia i una carta inspirats en Annie Jump Cannon, realitzat per Ana Chappel Pascual, Mara González Cantarero i Maria Pareja Olcina, de l’IES Violant de Casalduch en Benicàssim (Castelló); i un vídeo sobre l’astrònoma Vera Rubin, realitzat per Sofia Boullousa García, Irene García Pérez, Sabela Pérez Bouzas i Marta Rodríguez Quiroga, de l’IES Sánchez Cantón (Pontevedra). Aquestes últimes han viatjat expressament des de Pontevedra per a assistir a la gala en València. Amb motiu de la seua estada, han realitzat una visita guiada a les instal·lacions i laboratoris de l’IFIC.

Els tres equips guanyadors van ser premiats amb una targeta regal de El Corte Inglés i el llibre “A hombros de Gigantas”, de Laura Morrón Ruiz de Gordejuela.

“A les escoles se sol dir que els xics amb bones notes són excel·lents i que les xiques en la mateixa situació són treballadores. Jo puc assegurar que Alicia és molt treballadora, però també és brillant i així ho ha demostrat amb aquest premi “- Afirmava Jorge Caballo, professor d’Alicia Gumiel, sobre la seua alumna.

“Ha sigut un projecte molt enriquidor per a nosaltres i per als nostres companys de classe perquè ens hem pogut adonar que hi ha hagut dones lluitadores en el passat que van haver de treballar el doble, o simplement que la societat no les donava l’oportunitat de poder fer les coses que els homes sí podien. Com va dir Virginia Woolf, en la major part de la història, anònim era dona.” – Afirmaven Ana Chappel i Mara González durant la seua intervenció en la gala.

Segons Sofia Boullousa, Irene García i Sabela Pérez, “ens vam decantar per Vera Rubin, no només perquè estudiara astronomia, sinó també perquè va treballar en una cosa que ens interessa molt, com és la matèria oscura”. Per altra banda, Marta i Carmen, professores de les alumnes, asseguren: “el que més ens ha agradat del concurs és la seua multidisciplinarietat, i que l’alumnat haja pogut investigar sobre tantes dones abans desconegudes per a ells”.

En la gala es va mostrar en primícia el teaser de l’exposició digital que s’inaugurarà el proper mes de novembre a la pàgina web recordandoalise.es. A l’exposició, a més de les obres guanyadores, s’exposaran treballs de la Nostra Escola Comarcal (Picassent, València), IALE International School (l’Eliana, València), IES La Vall d’Alba (Castelló), IES Atenea (San Sebastián de los Reyes, Madrid), IES Binissalem (Illes Balears), IES Cervantes (Madrid) i IES Isabel la Católica (Boadilla del Monte, Madrid).

 

El jurat

Els membres del jurat de la I edició del concurs han sigut Mario Cuesta, guionista, realitzador i escriptor, Olga Mena, investigadora científica de l’IFIC, Carlos Ramón Almenar, director artístic, Elena Denia, astrofísica i divulgadora científica, Fani Grande, escriptora, guionista i experta en comunicació, i Ángela Molina, responsable de comunicació de l’IFIC com a secretària.

 

II Edició

La professora Berta Rubio, conductora de l’acte, va avançar en primícia en la gala que “l’IFIC ja està preparant la segona edició d’Express-Arte ConCiencia. Tot i que la convocatòria en què es va recolzar la primera edició ja no existeix, la Junta Directiva de l’Institut ha decidit donar suport a un projecte tan encoratjador per a les noves generacions”.

 

Projecte Meitner

Express-Arte ConCiencia forma part de les activitats de divulgació que han acompanyat l’estrena de l’obra de teatre “Projecte Meitner. Recordant a Lise Meitner “, amb la col·laboració de la Fundación Española para la Ciencia i la Tecnología (FECYT) – Ministerio de Ciencia e Innovación. Amb este projecte, l’IFIC ha recuperat i revaloritzat la contribució de les grans pioneres de la Física Nuclear i de Partícules a través de la figura de Lise Meitner. La història del seu gran descobriment, la fissió nuclear, ha recorregut els principals teatres valencians de la mà de la companyia teatral CRIT. En els propers mesos, la companyia continuarà donant difusió a aquesta obra que ha tingut tan bona acollida pel gran públic. Divendres passat, amb motiu de la Nit Mediterrània de les Investigadores, Projecte Meitner es va presentar en l’antic llit del riu Túria, enfront del Palau de la Música.