Skip to content
noticia

L'IFIC publica les obres finalistes del concurs Express-Arte ConCiencia

En el marc de Projecte Meitner, l’IFIC, centre mixt de el CSIC i la Universitat de València, ha convocat Express-Arte ConCiencia, un concurs multidisciplinari recolzat per la Fundación General CSIC a través del seu programa Cuenta la Ciencia, dirigit a l’alumnat de secundària i cicles formatius.

Aquesta primera edició ha tingut molt bona acollida pel professorat i l’alumnat, que han participat amb unes 80 obres procedents de diferents centres d’educació de tot el territori nacional.

La votació del concurs s’ha dividit en dues fases. Una primera, popular en xarxes socials, on s’han seleccionat les 20 obres més ben valorades per modalitat d’un total de 77. I una segona, amb la votació d’un jurat especialitzat format per perfils variats, que abasten des de l’àmbit científic fins a la comunicació i diferents àrees artístiques.

Convocat el jurat telemàticament el passat dia 28 de juny, s’ha procedit a la deliberació de les obres guanyadores, sent les seleccionades:

Imatge 10, IES Isaac Peral, Torrejón de Ardoz, Madrid. Realitzada per Alicia Rodríguez Gumiel i supervisada per Jorge Cavall González. Pionera: Leona Woods.

Vídeo 2, IES Sánchez Cantón, Pontevedra. Realitzat per Sofia Boullosa García, Irene García Pérez i Sabela Pérez Bouzas, i supervisat per Marta Rodríguez Quiroga. Pionera: Vera Rubin.

Text 13, de l’IES Violant de Casalduch, Benicàssim, Castelló. Realitzat per Ana Chappell Pascual i Mara González Cantarero, i supervisat per María Pareja Olcina. Pionera: Annie Jump Cannon.

A aquestes obres se’ls atorgarà el premi d’una targeta d’El Corte Inglés per valor de 500 €, que podran gaudir els centres per a despesa en material educatiu. A més dels treballs guardonats, el jurat ha fet una selecció de les 20 millors obres que formaran part d’una exposició digital al web de Projecte Meitner, que estarà disponible per a tots els públics durant l’últim trimestre de 2021. Els treballs seleccionats per a l’exposició també seran premiats amb una còpia del llibre Sabias d’Adela Muñoz Páez, i totes les persones que han concursat rebran un diploma com a agraïment per la seua participació i l’esforç realitzat.

El jurat

Els membres del jurat són Mario Cuesta, guionista, realitzador i escriptor, Olga Mena, investigadora científica de l’IFIC, Carlos Ramon, director artístic, Elena Denia, astrofísica i divulgadora científica, Fani Grande, escriptora, guionista i experta en comunicació, i Ángela Molina, responsable de comunicació de l’IFIC com a secretària. Al web del concurs es pot trobar informació més detallada.

 

Proyecto Meitner

“Proyecto Meitner. Recordando a Lise Meitner” és un projecte impulsat per l’Institut de Física Corpuscular (IFIC) del CSIC i la Universitat de València, que compta amb la col·laboració de la Fundación Española para la Ciencia i la Tecnología (FECYT) – Ministerio de Ciencia e Innovación. Amb aquest, l’IFIC pretén recuperar i revaloritzar la contribució de les grans pioneres de la Física Nuclear i de Partícules a través de la figura de Lise Meitner. La història del seu gran descobriment, la fissió nuclear, ja està recorrent els teatres espanyols de la mà de la companyia teatral CRIT.

Les pròximes funcions per a alumnat de secundària i de cicles formatius seran al Teatre Talia (València) els matins dels dies 16 i 17 de setembre. També hi haurà sessions vespertines per al públic general del 16 al 19 de setembre. Més informació en: https://www.teatretalia.es/proyecto-meitner

 

Reconeixements

Recentment, Elena Dénia ha estat guardonada amb el Primer Premi de Curts Científics de Ciencia en Acción XXII pel seu treball “L’origen dels elements en l’univers”, un vídeo realitzat com a part de Projecte Meitner que es va publicar amb motiu del Dia de la Dona i la Xiqueta en la Ciència. En ell, la youtuber entrevista a Olga Mena, investigadora científica del CSIC i membre de Proyecto Meitner.
Així mateix, les il·lustracions realitzades per Elena Resko per a Proyecto Meitner formen part de la Longlist dels World Illustration Awards, que organitza l’Associació d’Il·lustradors professionals del Regne Unit.